You are currently viewing OLED burn-in: moet je je er zorgen over maken? En hoe kun je het voorkomen?

OLED burn-in: moet je je er zorgen over maken? En hoe kun je het voorkomen?

Hoewel het zeker bestaat, is OLED beeldbehoud minder een probleem dan je zou denken

Ooit, nog niet zo lang geleden, was het probleem van zogenaamd ‘inbranden’ of ‘screen burn’ bij OLED TV’s een heel groot probleem. Net als bij plasma TV’s voor hen ontdekten sommige vroege OLED TV-bezitters tot hun schrik dat de organische materialen waarvan de zelf-emitterende beeldschermen van OLED TV’s gemaakt zijn, bij langdurige blootstelling aan statische beeldelementen konden vergaan, waardoor spookachtige schaduwen van die statische elementen permanent in het beeld verschenen.

Het is de moeite waard er meteen op te wijzen dat – met één opmerkelijke uitzondering waarover je hieronder kunt lezen – we nog nooit inbranding hebben ervaren op de OLED TV monsters die we ter beoordeling kregen of op de OLED TV’s die onze medewerkers thuis gebruiken – waarvan sommige nu vrij lang in de tand zijn en honderden, zo niet duizenden uren in gebruik hebben gehad. Voortdurende verbeteringen in de manier waarop OLED TV’s gemaakt worden, lijken ook de kans op schermverbranding die OLED TV bezitters treft, sterk verminderd te hebben.

Toch blijft OLED inbranden voor sommigen duidelijk een zorg en we zien er nog af en toe meldingen van gebeuren. Plus, veelzeggend is dat elke OLED fabrikant zijn TV’s voorziet van een keur aan anti-inbrandmogelijkheden, en nog steeds altijd een boodschap opneemt, hetzij in de instelmenu’s van hun TV’s, hetzij in de gebruiksaanwijzingen, waarin staat dat je voorzichtig met je OLED TV moet omgaan als het gaat om langdurige blootstelling aan heldere, statische beeldelementen.

Met andere woorden, hoewel technologische verbeteringen betekenen dat OLED inbranden (door fabrikanten vaak beeldretentie genoemd omdat dat minder eng klinkt) minder snel een OLED TV zal treffen dan vroeger, bewijzen de acties van de fabrikanten zelf dat het probleem nog niet helemaal verdwenen is. Het blijft daarom de moeite waard de kenmerken te begrijpen die OLED TV’s gebruiken om te proberen inbranden tegen te gaan, en je bewust te zijn van wat je zelf kunt doen om mogelijk jaren van leven aan je grote TV aankoop toe te voegen.

De aanpak van de functies

Als het gaat om de voorzieningen die fabrikanten bieden om inbranden van het scherm tegen te gaan, heb je te maken met drie belangrijke benaderingen: het beeld verplaatsen, statische beeldelementen dimmen, en proberen ervoor te zorgen dat alle pixels in het beeld min of meer even snel verouderen, zodat de gebieden die het meest door statische beeldelementen worden beïnvloed niet opvallen.

Een van de vroegste technieken die ook nu nog veel op de beste oled tv’s wordt toegepast is pixel orbiting of verschuiving. Hierbij wordt het beeld in wezen voortdurend om een pixel of twee heen gedraaid, zodat geen van de pixels van het OLED paneel aan precies dezelfde beeldinhoud wordt blootgesteld. Dit klinkt op papier nogal drastisch, maar in werkelijkheid hebben verreweg de meeste mensen deze functie standaard op hun OLED TV’s draaien zonder ooit te merken dat hij er is. Meestal is er de mogelijkheid om de functie uit te schakelen, maar we zouden zeggen dat dit in de overgrote meerderheid van de gevallen een van de gemakkelijkste en minst problematische manieren is om de kans op inbranden te verkleinen.

Een andere manier om inbranden op technologisch niveau tegen te gaan, die de laatste jaren steeds populairder wordt, is het plaatselijk dimmen van het beeld. Hierbij gebruiken TV’s beeldanalyse om statische beeldelementen te identificeren en de helderheid en intensiteit van alleen dat deel van het beeld iets te verminderen. Het was LG (de belangrijkste vernieuwer van OLED in de loop der jaren) die deze techniek voor het eerst introduceerde, maar sindsdien wordt ze ook elders toegepast. Philips, in het bijzonder, schept actief op over de precisie van het statische beeldverduisteringselement op zijn premium OLED TV’s. (Merk op dat sommige andere merken nogal terughoudend kunnen zijn in het bespreken van anti-inbrand maatregelen, omdat het een onderwerp is waar ze eigenlijk niet al te veel over willen praten).

Het dimmen van specifieke delen van het beeld klinkt, alweer, als iets waarvan je zou kunnen verwachten dat het behoorlijk schadelijk is voor je kijkervaring. Maar ook hier geldt dat de functie in werkelijkheid haar aanpassingen meestal subtiel genoeg uitvoert om helemaal niet op te vallen. Dus nogmaals, als je TV deze functie heeft, zijn we over het algemeen geneigd hem bij de meeste soorten inhoud te gebruiken.

Dit is vooral waar omdat het alternatief wel eens het volledig dimmen van het scherm kan zijn. Dit wordt ook wel Auto Brightness Limiting (ABL) of Auto Brightness Static Limiting (ABSL) genoemd, waarbij OLED TV’s geleidelijk (of in sommige gedenkwaardige gevallen in de loop der jaren, plotseling) hun hele beeld dimmen als ze de aanwezigheid van een potentieel schadelijk helder, statisch element waarnemen. Helaas is de vrij grote invloed die dit dimmen in sommige implementaties kan hebben een veel grotere bron van klachten geworden, vooral onder gamers, dan werkelijke voorbeelden van schermverbranding.

Het helpt niet dat ABL systemen meestal in de beeldroutines van een TV ingebakken zitten, om een langere levensduur van het paneel te verzekeren, zonder dat de consument de mogelijkheid heeft ze uit te schakelen. Tenzij, hoe dan ook, een eigenaar van een OLED TV toevallig weet hoe hij de servicemenu’s van zijn toestel kan openen – en het niet erg vindt dat hij de kans op het verschijnen van schermverbranding sterk verhoogt door een functie uit te schakelen waar de fabrikanten zich sterk genoeg voor voelden om ze ‘onuitzetbaar’ te maken vanuit de TV’s consumentenmenu’s.

Als je ABL nog niet in actie op je OLED TV hebt opgemerkt, probeer dan eens een beeld met heldere, statische elementen op je scherm te zetten, zoals het openingstitelscherm van de It 4K Blu-ray, en let er gewoon op hoe het beeld na een ogenblik of twee steeds sterker begint te dimmen.

Ook hier geldt gelukkig dat TV merken in de loop der jaren koddiger zijn geworden over hoe drastisch het effect van ABL op het beeld is (en ook de meer plaatselijk dimmende aanpak hebben ontwikkeld die zo-even werd genoemd). LG OLED TV’s, bijvoorbeeld, zijn de laatste twee tot drie jaar enorm populair geworden bij gamers, maar toch vinden klachten over ABL die veroorzaakt wordt door statische spel HUD elementen lang niet meer zo vaak hun weg naar onze inbox als vroeger.

Een laatste nogal drastische functie die OLED TV’s bieden om mogelijke problemen met schermverbranding aan te pakken is Panel of Pixel Refreshing. Deze functie probeert in wezen de ‘slijtage’ van de organische elementen in het beeld gelijk te maken, zodat geen specifieke delen van het beeld sneller verouderen dan de rest.

Op LG OLED TV’s heeft de functie korte termijn en lange termijn elementen. De korte termijn ziet je LG TV een pixelverversing uitvoeren die ongeveer 10 minuten duurt als je de TV in stand-by zet nadat je hem meer dan vier uur onafgebroken gebruikt hebt. Je zult niet eens merken dat dit proces plaatsvindt.

De lange-termijn LG pixel refresh treedt elke 2000 uur van gebruik in werking, en omvat een veel langer ‘egalisatie’ proces dat tot een uur kan duren. Hier krijgt de gebruiker een melding dat het verversingssysteem op het punt staat te draaien, en ziet hij een witte horizontale lijn op het scherm als het proces bijna klaar is.

Op veel OLED TV’s kun je ook een pixel/paneel verversingsroutine laten lopen als en wanneer je dat wilt, via speciale opties in de menu’s op het scherm. Ook die kunnen echt werken; ik ben er zelf in geslaagd om wat het begin van een schermverbrandingsprobleem op een OLED TV leek te zijn, te verwijderen door een Pixel Refresh routine uit te voeren.

Het is echter de moeite waard er rekening mee te houden dat Sony’s advies over zijn eigen Panel Refresh functie is dat het uitvoeren ervan ‘het paneel kan aantasten’. [Dus] als referentie… voer het niet vaker dan eens per jaar uit, want het kan de bruikbare levensduur van het paneel beïnvloeden’. We sluiten ons dus aan bij Sony met het dringende advies om deze handmatige toepassing van pixel/paneel verversing slechts zeer spaarzaam toe te passen – misschien zelfs alleen als je denkt dat je de eerste stadia van een schermverbrandingsprobleem ziet.

Wat je zelf kunt doen

TV fabrikanten hebben niet alleen verschillende voorzieningen om OLED inbranden te helpen voorkomen, maar geven ook richtlijnen aan OLED TV bezitters over het gebruik van hun toestellen. In het bijzonder wordt je geadviseerd om het weergeven van beelden die beeldinbranding kunnen veroorzaken te vermijden. Als in, beelden met heldere statische elementen. Bovendien wordt in de informatie die een OLED TV geeft meestal duidelijk gemaakt dat, omdat inbranden door ‘juist’ gebruik van de TV kan worden vermeden, het meestal niet als een storing of fout van de TV wordt beschouwd, en dus niet iets is dat fabrikanten noodzakelijkerwijs in het kader van garantieclaims in aanmerking zullen nemen.

We voegen hieraan toe dat ervaring en gesprekken met OLED TV merken suggereren (al is dat tegenwoordig veel minder het geval dan vroeger) dat het de moeite loont vooral voorzichtig te zijn met het vermijden van langdurige blootstelling aan heldere, kleurrijke statische beeldelementen gedurende de eerste 100 uur of zo van het gebruik van een nieuwe OLED TV. Tot het scherm als het ware is ‘ingebroken’.

Hoe rechtlijnig dit OLED gebruikersadvies ook is, vanuit het oogpunt van de eindgebruiker is het natuurlijk niet ideaal om zo omzichtig te moeten zijn over hoe je je TV gebruikt en wat je erop bekijkt. Het is dus een grote opluchting dat nieuwere OLED schermen het op zoveel verschillende manieren veel beter doen om schermverbranding te voorkomen, en zo de eindgebruiker wat van de druk afnemen.

Een ander heel belangrijk ding dat OLED TV gebruikers kunnen doen om de levensduur van hun TV’s te verbeteren is ze in stand-by te zetten in plaats van ze altijd helemaal uit te zetten bij de stekker. Dit klinkt misschien niet ideaal in deze dagen van stijgende energierekeningen, maar het simpele feit is dat, zoals in het vorige hoofdstuk opgemerkt, OLED TV’s de neiging hebben om in stand-by korte onderhoudsprocedures voor het scherm uit te voeren die natuurlijk niet in werking kunnen worden gesteld als alle stroom van het scherm is gehaald.

Een laatste weg die OLED gebruikers kunnen bewandelen om de kans op schermverbranding te verkleinen, is het handmatig verminderen van de intensiteit van de beelden, door contrast, helderheid en misschien zelfs kleurverzadiging te verminderen. Dit kan vaak door eenvoudig over te schakelen van Dynamisch/Levendig of Standaard/Normaal beeld voorinstellingen naar een relatief weinig agressieve beeld voorinstelling, zoals LG’s Eco mode, of de film/cinema voorinstellingen van de meeste TV’s. Of je kunt de helderheid enzovoort afzonderlijk verminderen via de gedetailleerde beeldinstelmenu’s van je TV.

Hoewel de Vivid en Dynamic modes er gewoonlijk nogal smerig uitzien, en dus zowel uit het oogpunt van beeldkwaliteit als van inbranding bijna altijd het beste te vermijden zijn, zouden we de meeste gebruikers toch niet aanraden hun beelden de hele tijd opzettelijk met beperkte helderheid te laten draaien. Het is gewoon niet leuk, eerlijk gezegd, en ondermijnt aantoonbaar het hele punt van waarom je in de eerste plaats een OLED TV wilde kopen. Met uitzondering natuurlijk van het feit dat veel AV-liefhebbers als vanzelfsprekend een film zullen willen bekijken met de meer ‘nauwkeurige’ beeldwaarden van een relatief ingehouden film of bioscoop voorinstelling.

De revolutie van de hardware

Gelukkig lijken recente technologische ontwikkelingen in de wereld van de OLED TV’s het doorbranden van het scherm nog minder een probleem te maken.

De sleutel tot alles is warmtebeheersing. Warmte is de belangrijkste factor die bijdraagt tot de veroudering van de organische materialen van OLED – en, als gevolg daarvan, een van de beperkende factoren als het gaat om hoe helder OLED TV’s kunnen worden. Gelukkig heeft de wens van OLED TV fabrikanten om meer helderheid te bereiken en zo dichter bij zowel de helderheid van professionele OLED mastering monitoren als die van concurrerende LCD TV’s te komen, ertoe geleid dat OLED merken in sommige van hun topmodellen warmte-afleider technologie beginnen te introduceren.

Panasonic, bijvoorbeeld, gebruikt sinds 2019 warmte-afvoertechniek in zijn premium ‘2000’ OLED series, ogenschijnlijk om de helderheid op te voeren. Maar als we ingenieurs van Panasonic vroegen of de grotere helderheid van hun TV’s de gevoeligheid voor inbranden zou kunnen verhogen, was het antwoord altijd dat de betere warmtehuishouding die de extra helderheid mogelijk maakt ze integendeel ook minder, in plaats van meer, gevoelig voor inbranden zou moeten maken.

LG biedt nu ook warmteafvoertechniek aan in zijn nieuwe G2 OLED serie, en Sony gebruikt het in zijn in 2021 gelanceerde A90J OLED’s, en zet ook een fysieke warmtestralingsplaat in in zijn nieuwe A95K Quantum Dot OLED sets.

Laatste gedachte

Uit zowel de berichtgeving van OLED TV fabrikanten over schermverbranding als de uiterste moeite die ze doen om het te bestrijden, blijkt vrij duidelijk dat niemand die een OLED TV koopt het zich nog kan veroorloven het probleem volledig te negeren. Dat gezegd hebbende, wijst alles erop dat – voor de meeste ‘gewone’ TV gebruikers althans – het probleem nu veel minder snel optreedt dan vroeger.

Dus hoewel we zeker nog zouden voorstellen dat je het probleem in je achterhoofd houdt terwijl je met je mooie OLED TV leeft, geloven we niet dat het een voortdurende, knagende zorg hoeft te zijn – vooral niet als je investeert in een premium model dat ofwel extra verwerkingskracht heeft en functies die gewijd zijn aan het aanpakken van schermverbranding, ofwel nieuwe warmte-afvoer technologie heeft ingebouwd.

Leave a Reply