You are currently viewing Hoe antiaanbakpannen gebruiken en verzorgen

Hoe antiaanbakpannen gebruiken en verzorgen

Anti-aanbaklagen op kookgerei, kookgerei en toestellen zijn niet allemaal hetzelfde, en hoe lang ze meegaan bepaal je grotendeels zelf. Deze gemengde richtlijnen kunnen erg verwarrend zijn, want sommige fabrikanten kunnen het gebruik en onderhoud van bepaalde soorten aanmoedigen, maar andere afraden, maar je kunt de levensduur van je anti-aanbakpannen en -toestellen verlengen met de basisprincipes die ik heb geschetst voor het onderhoud en gebruik van anti-aanbakoppervlakken. Door deze tips te volgen.

De voordelen van anti-aanbakpannen, kook- en bakgerei

Met een beetje zorg kun je langer van je anti-aanbakpannen genieten, en deze soorten kook- en bakgerei zijn meestal heel betaalbaar, gemakkelijk in gebruik, gemakkelijk schoon te maken en geven het gemakkelijkst voedsel vrij. Met deze soort coating is minder olie nodig bij het koken, waardoor het een goede keuze is voor wie om zijn gezondheid geeft. Pannen met antiaanbaklaag zijn ook gemakkelijker in het gebruik dan andere kook- en bakvormen.

Kortom, het bespaart tijd voor drukke koks en bakkers, zelfs als je rekening houdt met de zorg die nodig is om de anti-aanbaklaag in goede conditie te houden. Er is ook een grote verscheidenheid aan maten en stijlen bak- en braadgerei met antiaanbaklaag op de markt.

Notitie over de kwaliteit en prijsklasse van anti-aanbakpannen

De prijsklasse voor anti-aanbakpannen is vrij breed, want fabrikanten gebruiken verschillende procédés en materialen om anti-aanbak kook- en bakgerei te maken. Sommige fabricageprocédés, zoals standaard anti-aanbaklagen en geanodiseerde pannen, zijn over het algemeen duurzamer dan traditionele anti-aanbakpannen, maar verschillen ook sterk van duurdere pannen. Ooit werden ze beschouwd als de goedkoopste soort kookgerei, maar nu kunnen ze een hoge prijs opbrengen die vergelijkbaar is met andere soorten kookgerei.

In het algemeen is het betalen van de hoogste prijs geen garantie voor een lange levensduur, hoewel, wat anti-aanbakpannen betreft, hard geanodiseerde en keramisch gecoate oppervlakken in het algemeen duurzamer zijn. De goedkoopste pannen hebben echter niet altijd de kortste levensverwachting. Pannen met antiaanbaklaag kunnen langer of korter meegaan, afhankelijk van de verzorging. Wil je dat je pan langer meegaat, volg dan mijn basis onderhoudsinstructies en geniet van dit soort kook- en bakgerei. Verwacht dat een anti-aanbakpan op een gegeven moment vervangen moet worden – de coating slijt na verloop van tijd. Hoe lang hij meegaat hangt af van hoe je de pan gebruikt, de kwaliteit van de coating en de zorg die je eraan besteedt.

Veiligheid van de anti-aanbaklaag

Hoewel er in het verleden bezorgdheid was over de gevaren van anti-aanbak pannen voor de gezondheid en de veiligheid, zijn de fabrikanten snel geweest met het verbeteren van hun constructiematerialen om aan de veiligheidsrichtlijnen voor anti-aanbak afwerkingen te voldoen. Dit betekent dat de chemicaliën die vrijkomen bij het verhitten van anti-aanbakpannen voldoen aan aanvaardbare veiligheidsnormen. Tegenwoordig staan de fabrikanten erop dat hun pannen veilig te gebruiken zijn en voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.

Men maakte zich zorgen over de veiligheid van mogelijk schadelijke chemicaliën die in de voedselinhoud zouden kunnen lekken als de pan bij hoge temperaturen verhit wordt. Pannen met antiaanbaklaag zouden bij juist gebruik geen gevaar voor de gezondheid moeten opleveren. Zelfs kleine hoeveelheden chemische stoffen kunnen een risico vormen voor gevoelige personen. Of je dit type pan gebruikt is een persoonlijke keuze.

Merk op dat niet bij alle fabricageprocessen de betrokken materialen worden gebruikt. Sommige anti-aanbakpannen zijn geanodiseerd; anti-aanbaklagen op keramische basis, zoals Thermolon, geven geen schadelijke chemicaliën af en worden beschouwd als een milieuvriendelijke keuze. Als een pan met antiaanbaklaag geen volledige specificatie heeft om er zeker van te zijn dat hij aan de veiligheidsvoorschriften voldoet, gebruik hem dan alleen op een lage hittestand. Als de antiaanbaklaag van de pan beschadigd raakt en begint af te bladderen, staak dan het gebruik van de pan om te voorkomen dat er stukjes coating op het voedsel terechtkomen.

Was anti-aanbakpannen voor gebruik.

Was de anti-aanbakpan vóór het eerste gebruik met de hand in een heet sopje om resten, vet of vuil van productie of transport te verwijderen. Spoel goed af en droog goed af. Het is niet nodig de anti-aanbakpan te ‘gronden’ of te ‘behandelen’. Het kan meteen na de eerste wasbeurt gebruikt worden. Gebruik alleen veilig keukengerei bij anti-aanbakpannen. Sommige fabrikanten beweren dat hun pannen metalen keukengerei kunnen gebruiken. Om eerlijk te zijn, niet alle metalen kookgerei is hetzelfde. Sommige kunnen ruwe of scherpe randen hebben die de pan kunnen beschadigen.

Gebruik voor de zekerheid altijd plastic (zonder hoeken), houten lepels of hittebestendig siliconen keukengerei, lepels en spatels voor pannen met antiaanbaklaag. Houd je gecoat. Kleine krasjes of barstjes in de coating kunnen ervoor zorgen dat voedsel blijft kleven en uiteindelijk begint de coating af te bladderen. Het gebruik van veilig keukengerei zal de levensduur van de pan aanzienlijk verlengen.

Pannen met antiaanbaklaag hebben een kleine hoeveelheid olie nodig.

Hoewel op sommige pannen etiketten zitten of verkocht worden waarop staat dat er geen olie of vet nodig is, helpt het om te voorkomen dat voedsel aanvankelijk blijft plakken als je maar een beetje olie, margarine of boter gebruikt. Gebruik geen oliesprays, want die bevatten vaak additieven die te sterk zijn om antiaanbaklagen te weerstaan. Maar sommige topkwaliteit merken anti-aanbakpannen, vooral keramische pannen met verbeterde coating, kunnen goed werken zonder toevoeging van olie. Maar zelfs de beste hapjespan kan na verloop van tijd aanbranden doordat kleine voedseldeeltjes aan de coating kunnen blijven kleven.

Hoe gebruik ik een pan met antiaanbaklaag? Een beetje olie voor gebruik helpt de coating langer mee en vermijdt het gebruik van oliespray.

Gebruik pannen met antiaanbaklaag op laag tot middelhoog vuur.

Pannen met antiaanbaklaag en koekenpannen moeten altijd op een laag of middelhoog vuur gebruikt worden. De meeste coatings zijn niet bestand tegen hoge temperaturen, zelfs niet bij het begin van het koken. Voor het bereiden van vlees kan soms keramisch kookgerei met antiaanbaklaag gebruikt worden, maar langdurige blootstelling aan hitte moet vermeden worden. In het algemeen is de temperatuur te hoog als de boter licht begint te verbranden.

Bewaar geen voedsel in pannen met antiaanbaklaag.

Pannen met antiaanbaklaag zijn geen houders om voedsel in te bewaren. Neem na het koken de tijd om het voedsel goed over te brengen in de bewaarcontainer. Ook zure voedingsmiddelen kunnen de coating aantasten als je ze lang in de pan laat zitten.

Vermijd plotselinge veranderingen in temperatuur.

Laat anti-aanbakpannen en bakgerei volledig afkoelen voordat je het in water dompelt. Plotselinge temperatuursveranderingen kunnen de pan doen kromtrekken, wat het latere koken kan beïnvloeden en de anti-aanbaklaag kan beschadigen.

Was pannen met antiaanbaklaag altijd met de hand af.

Vaatwasmiddelen zijn te agressief op anti-aanbak oppervlakken. Neem een paar minuten de tijd om de anti-aanbakpan met de hand in heet zeepwater af te wassen, goed af te spoelen en goed te laten drogen voor je hem opbergt. Was met een plastic scrubber, spons of vaatdoek. Gebruik nooit een troffel met ingebouwde agressieve reinigings- of wasmiddelen. Pannen met antiaanbaklaag zijn over het algemeen snel en gemakkelijk schoon te maken en hoeven weinig afgewassen te worden. Zorg ervoor dat alle etensresten verwijderd zijn.

Bewaar pannen met antiaanbaklaag goed.

Als je anti-aanbakpannen bij elkaar zet, leg er dan een papieren handdoek tussen, zodat de bodem van de ene pan geen krassen maakt op de coating van de andere pan. Doe hetzelfde met anti-aanbak ovenschalen, koekenpannen en ander keukengerei. Of zoek een manier om je serviesgoed en bakgerei zo op te bergen dat het de anti-aanbaklaag zo min mogelijk raakt.

Leave a Reply